FRApperande okunnighet – igen och igen!


SvD har tagit fasta på temat om riksdagens okunnighet gällande FRA-lagen, och avslöjar försvarsutskottets bristande kunskaper, i ett av tidningen kanske bästa förstasidor (se papperstidningen). Gammelmedia kan när de vill.

Samtidigt pågår debatten inför voteringen om den något modifierade FRA-lagen i riksdagshuset. Under eftermiddagen ska våra folkvalda besluta om massavlyssning eller ej. Frågan är en het potatis, och mängder med bloggare och debattörer har vänt och vridit på lagförslaget, som fortfarande luktar gammal brun svettig överrock.

Tiden har sprungit ifrån FRA-lagen. Vi har inte längre Bush i Vita huset, överallt pratas det hellre om öppenhet och samförstånd. Obama har lovat att börja ta hem trupper från Irak, ett nytt politiskt klimat står för dörren.

Ändå går regeringen mot strömmen och försöker baxa igenom denna märkliga övervakningsapparat. Och våra folkvalda har inte mod att trycka på nej-knappen, även om samvetet skickar ut öronbedövande alarmsignaler. Vi får se vad som händer under dagen. Ett NEJ skulle sitta fint, men jag skulle i ärlighetens namn bli förvånad.

Partipiska, okunnighet och blind lojalitet är ofta demokratins fiender. Vad ska vi med 349 riksdagsledamöter när alla tycker likadant? Och här ger jag tillika oppositionen en känga, för även om de nu kritiserar och bröstar sig, så var de med och initierade lagförslaget under förra mandatperioden.

Kanske borde den borgerliga alliansen visa en ödmjukare attityd. FRA-lagen debatterades INTE inför valet. Alliansen gick inte till val på att införa lagen. Folket gav dem inte uppdraget att införa massavlyssning. Detta borde egentligen räcka för att ta sig en funderare om dylik signalspaning i tråd verkligen är önskvärd.

*

Uppdatering: Det blev JA till FRA-lagen. Inte så mycket mer att tillägga, förutom att det blir svårt för oss liberaler att välja parti i nästa års val.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, integritet, FRA, FRA-lagen, avlyssning, signalspaning, massavlyssning


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag