FRA bryter mot lagen


FRA är en civil myndighet som avlyssnar och registrerar kommunikation på internet, samt mobil- och telesamtal. Regeringen gav FRA uppdraget med ett visst förbehåll, men nu visar det sig att de inte håller sig till reglerna.

Man har lagrat personuppgifter som inte har kopplingar till specifika signalspaningsuppdrag, samt att man inte tömt databaserna på personuppgifter. FRA har också lämnat ut uppgifter till SÄPO utan motivering.

Frågan är om vi ska ha ett FRA överhuvudtaget? Varför avlyssna och djuptråla all elektronisk trafik, även i fall där det inte ens finns misstanke om brott?

Existensen av en dylik verksamhet är knappast självklar, och ständigt utsatt för kritik och debatt. Och vad händer när avlyssnarna på Lovön i Stockholm inte ens håller sig till reglerna? Välj valfritt skräckscenario, det är bara att använda fantasin.

En annan aspekt på det hela är att om du och jag begår ett brott, ja, då får vi betala böter eller i värsta fall vistas i fängelse. En veckas försening på skatteinbetalningen räcker för att få brev från kronfogden och en betalningsanmärkning. Fåren ska in i hagen till vilket pris som helst.

Men vad händer när staten och dess tjänstemän begår brott mot oss medborgare?

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.