Förbjuda vatten på flaska?


Förbud mot att sälja vatten på flaska har lanserats på flera olika håll i världen. Det är miljöskälen som anses vara den drivande kraften. Varför köpa vatten i plastflaska när man kan dricka kranvatten? System med dricksvattenfontäner har introducerats istället, samt att man saluför flaskor som kan återanvändas och fyllas på i de nämnda fontänerna.

Är det här bra eller dåligt?

Jag skulle vilja argumentera för att förslaget inte är något vidare, och detta säger jag trots att jag är en miljövän och inte gillar platsflaskor särskilt mycket.

Jag är av åsikten att lagar ska vara generella, logiska och tydliga. Problemet med den här lagstiftningen är att man i butikshyllorna tar bort allt vatten, däremot finns söta onyttiga läskedrycker kvar, i en outsinlig variationsrikedom. Det går tydligen bra. Läsk betraktas som en livsmedelsprodukt, trots att den är onyttig och i det stora hela meningslös. Vatten är ju ofta bättre om man är törstig.

Ska vi förbjuda läsk också?

Varför inte? Eller?

Ja, då har vi kommit till själva problemet. Förbjuder vi vatten, så kan vi snart börja förbjuda alla möjliga produkter som vi irriterar oss på. Kakor, godis, vitt bröd och snabbmat lär leva farligt. För att inte tala om andra onyttiga produkter som kaffe, tobak och sprit. Särlagstiftning med fokus på miljö och hälsa kan absolut användas som hävstång till att få igenom alla möjliga förbud, utifrån rådande forskningsläge, tycke och smak.

Vi bör nog betrakta buteljerat vatten som en livsmedelsprodukt, och behandla den som alla andra livsmedelsprodukter.

Glöm inte att slänga flaskan i återvinningen. Och köp gärna närproducerat vatten!


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag