Fläckfritt förflutet ger politiker-broilers i riksdag och regering.


Kravet på ett fläckfritt förflutet öppnar dörrarna på vid gavel för yrkespolitikerna. Vanligt folk har inte en chans till riksdagen och regeringens fina salonger. Om man inte har anlitat svart arbetskraft så har man själv sålt svart arbetskraft, prövat marijuana, haft trasslig ekonomi, skatteplanerat (vilket inte ens är olagligt) eller slarvat med TV-licensen. Det sistnämnda verkar vara det svåraste brottet, åtminstone om man får tro svenska medier med SVT i spetsen.

Vill vi ha ett land som styrs av politiker-broilers som aldrig haft ett ”vanligt” jobb, som aldrig befunnit sig i den verklighet vi vanliga medborgare delar? Yrkespolitikerna är noga med sin profil, de följer alla lagar till punkt och pricka; de vet att minsta skandal kan kosta dem hela karriären. Och det vore katastrof, ty de vill inte hamna i den kalla grå verkligheten, bortom förtroendeuppdragen, utanför maktens korridorer.

Media kräver sina offer då nya ministrar tillsätts, de väljer ut de fagraste i flocken och angriper hårt och samvetslöst. Borelius fick gå pga struntsaker som utspelade sig för 10 år sedan. Gudrun Schyman och Thomas Bodström anlitade också svart arbetskraft en gång i tiden, men de fick sitta kvar. Media lättar ibland på trycket, huruvida man fäller bytet eller ej beror på dagsformen och humöret på redaktionerna. Journalister som håller på att bli ”utLASade” är särskilt agressiva, de går på storviltet, de har inget att förlora eftersom de är ändå på väg bort. Journalistvikariat varar blott 11 månader och tre veckor i Sverige, därefter kan de kräva fast anställning. Då får de snällt lämna redaktionens trygga famn och murvla på någon annan tidning. Det gäller att gapa medan man kan. Även här är risken stor att hamna ute i den kalla grå verkligheten, där de vanliga människorna bor, bortom mediamaktens korridorer.

Statsministern böjde sig för löpsedlarna och lät Borelius gå. På ett sätt kan jag förstå honom, han vill regera i lugn och ro. Inga skandaler får störa den stora omdaningen av Sverige. Tyvärr finns det ingen lugn och ro, så här kommer det att se ut framöver. Kastar man ut en köttbit åt vargarna vill de bara ha mer. Han kunde lika gärna ha behållit Borelius, garvat åt saken, och bett media att syssla med viktigare saker än 10 år gamla svartjobb. Reinfeldt är förmodligen ovan, han tror att saker och ting kommer att lugna ner sig nu. Glöm det. Värna om dina ministrar, offra dem inte för struntsaker; media hittar nya idiotier att skriva om efter några dagar.

Andra bloggar om: politik, politiker, regeringen, borelius, reinfeldt, svartjobb, fiffel, intressant


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag