#Fixit or #grexodus


Tänka sig, grekerna har fått ytterligare en deadline, jag vet inte för vilken gång i ordningen. Nu ska de komma tillbaka med svar på ytterligare ett nytt förslag inom 72 timmar annars stänger finnarna och tyskarna pengakranen från EU.

Men Tsipras och hans vänsterkollegor gick ju till val på att stoppa de hårda kraven från EU. De skulle ju avsluta åtstramningarna och satsa på en skuldsanering istället.

Och nu har EU-ministrarna ännu hårdare åtstramningar på bordet. Jag vet inte, men kanske funkar det bättre den här gången? Tsipras kanske ändrar hela sin politiska plattform nu när han har kniven mot strupen, vem vet.

Man kan ha många åsikter om den låga grekiska skattemoralen, den ineffektiva offentliga sektorn, korruptionen, och svågerpolitiken. Vi kan också hålla långa osande litanior om hur dåligt euron fungerar, att vi befinner oss i en instabil valutazon, att det inte finns några utjämningsmekanismer som harmoniserar överskott och underskott i olika landsändar.

Men speciellt en sak slår mig. Vi ser plötsligt hur Grekland har blivit en provins inom EU, vilket är helt i enlighet med tanken om ett förenat Europa. De grekiska politikerna har egentligen inte mer att säga till om än kommunalpolitikerna i Jönköping eller Ystad.

Förslagen och besluten kommer från Bryssel, och passar det inte så blir det konsekvenser. Det spelar ingen roll hur många folkomröstningar grekerna genomför, de har på frivillig basis lämnat över makten till någon annan.

När de kanske skulle ha klarar sig bättre helt själva, och utan att sprida sin kris till andra länder, eller skapa oenighet i Europa?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag