Falska eller vilseledande nyheter?


Jag har under en tid följt tidskriften EU Observer, häromdagen publicerade de en artikel som handlade om V4-länderna (dvs Polen, Ungern, Tjeckien och Slovakien) och eventuella sprickor som finns under fasaden.

Falska eller vilseledande nyheter? 1Jag fann artikeln en aning märklig. Sprickor har i och för sig alltid funnits då det handlar om fyra oberoende länder med skiftande agenda. Men det generella intrycket under senare tid har snarare varit att samarbetet blivit starkare, och att länder som Slovenien, Kroatien och Österrike också sneglar på V4, och kanske även Italien. Varför i detta läge skriva en artikel om att samarbetet har sprickor, och att V4 kanske kommer att upplösas?

EU Observer är enligt uppgift en oberoende ickevinstdrivande mediekanal, ej beroende av EU-institutioner, finansierad av annonser och prenumerationer. Ca 12 journalister arbetar på tidskriften, och man undrar hur en relativt smal publikation kan livnära så många personer? Längre ner på sidan kan vi också läsa att de mottagit medel av Open society fundations.

Denna organisation är skapad av finansmannen George Soros i syfte att verka för demokratiska värden, tolerans och att göra statsmakten ansvarig inför medborgarna. Soros är främst känd för att ha tjänat en förmögenhet på att spekulera mot den svenska kronan och brittiska pundet under 1990-tals-krisen. På senare år har Soros i allt större grad anklagats för att lägga sig i andra länders inre göromål, och länder som t.ex Ungern och Israel ligger i fejd med finansmannen. Till saken hör att Ungern leds av ett parti som har över 60% mandat från folket, och ledaren Viktor Orban är mycket populär. Han är bl.a känd för att rapportera direkt från olika möten och politiska bestyr via sin Facebooksida. Kanske är han till och med ett bra exempel på en ledare som gör sig ansvarigt inför folket?

Hursomhelst så verkar inte Soros gilla V4-ländernas inställning till migration och asylpolitik, då dessa länder vägrar att ta emot större grupper av migranter från muslimska länder. Om detta kan man ha olika åsikter, det är en ganska lång och snårig debatt. Oavsett ståndpunkt så är artikeln i EU Observer, som beskriver att V4-länderna är på väg att spricka, i högsta grad manipulativ, inte särskilt väl underbyggd och driven av en specifik agenda. Att få V4 att framstå som svagt och förringa ländernas samverkan.

Apropå alarmismen om falska nyheter. Vi måste lära oss att allt oftare klicka på about us-knappen.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.