Extravalet inställt


Nej, inte ens de mest slösaktiga politiker skulle väl tycka att det är helt i sin ordning att slänga iväg en kvarts miljard av skattebetalarnas pengar, för det är vad ett extraval kostar. Med risk för att valresultatet blir ungefär det samma, eller värre för flera av de etablerade partierna.

Nu pågår hemliga förhandlingar mellan socialdemokraterna och alliansen om hur man skulle kunna regera Sverige i minoritet och undvika extraval.

Det var väl egentligen detta parterna skulle ha diskuterat redan dagen efter valet; sent påkommet, men oundvikligt.

Ett dilemma som kommer att ställa till det lite under de kommande 3,5 åren är proportionerna mellan de bägge blocken. Förvisso är s + mp + v större än alliansen. Men vi har noterat att den församlingen inte är kapabel att styra Sverige, och då menar jag inte regeringsduglighet, professionalism etc, nej, helt enkelt på grund av att de inte har majoritet i kammaren.

Man bör ha en majoritet bakom sig för att kunna rösta igenom lagar och regleringar.

Då återstår det för socialdemokraterna att vända sig till alliansen för stöd, och här har vi då det slutliga dilemmat. Alliansen är större än socialdemokraterna. Alliansen är till och med större än s + mp. Vänsterpartiet sitter ju inte med i regeringen, och tillhör formellt inte den rödgröna koalitionen.

Och då återkommer vi till den springande punkten. Vilka var det som vann det här valet egentligen?

*

Uppdatering 2014-12-27. Expressen bekräftar att det inte blir något extraval, och att nyheten presenteras senare under dagen vid en presskonferens där representanter för regeringspartierna och alliansen deltar.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag