Eurover?


Är det dags att förbereda sig – inte bara för enstaka avhopp från valutasamarbetet – utan för en fullskalig medmontering av euron?

Krisen accelererar. Och det är många som spekulerar där ute. Läget är dystert för Grekland, som förmodligen inte uppfyllt sina sparbeting och dessutom står utan pengar inom några månader. Spanien har det svårt på obligationsmarknaden, och även Italien kämpar i motvind. Euron tappar i värde dagligen mot andra valutor.

EU-politikerna har lovat att rädda euron med alla medel, men det låter allt mer som önskedrömmar. Frågan är hur länge de rika länderna i norr håller ut? Deras besparingar och pensioner urholkas sakta men säkert. Och för de krisdrabbade länderna i söder verkar det numera mest handla om när och inte om de ska lämna euron.

Vad händer sedan?

Jag har redan varit inne på det spåret, och tror att avhoppen från valutasamarbetet kommer att leda till avhopp från andra EU-avtal och överenskommelser. Kanske kommer vi att återgå till något som mer liknar EG? Med mindre överstatlighet och mer samarbete. EU-politikerna kommer in i det sista att försöka lappa och laga, och hålla ihop samarbetet. Annars är ju deras saga slut, inga mer fantasilöner, förmåner, middagar och vandringar i maktens korridorer.

Vad gäller själva valutaövergångarna så kan det bli enormt skakigt, på olika sätt givetvis. Om Tyskland återinförde d-marken skulle nog en del investera i den nya valutan omgående. Det finns få säkra hamnar under kristider, och den tyska ekonomin är en av dessa få.

Tillströmningen av investorer blir förmodligen inte lika stor om Grekland eller Spanien byter valuta, utan här handlar det mer om att devalvera sig ur krisen, vilket de kan lyckas med på några års sikt.

Jag tror att sitiationen håller på att utveckla sig till ett chicken race. Ska nord eller syd lämna först? Om syd lämnar så behåller norr euron och valutasamarbetet kommer att flyta på ganska bra, kursen går upp igen, läget stabiliseras. Euron kommer även fortsättningsvis att vara EU:s valuta, fast med ett lite mer exklusivt medlemskap.

Om nord tröttnar och lämnar valutasamarbetet så blir euron snabbt en devalverad lättviktig valuta, som knappast kan representera hela det europeiska samarbetet. Och den kommer att avskaffas helt på sikt. Eurover.

Därför om plan A inte funkar (dvs att rädda valutan) så borde plan B vara att kicka ut sydländerna så kan nord slicka sina sår och fortsätta leka EU ett tag till. Men en sak är säker samarbetet kommer aldrig att bli som förr.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.