Ett reglerat och toppstyrt Internet


När Internet var nytt och fräscht så rådde det en slags nybyggaranda, duktiga innovatörer hittade på mängder med nya lösningar och tekniker. Många inbillade sig att Internet utgjorde en slags bortglömd lucka i lagstiftningen, dit frihetstörstande bohemer och rebeller kunde söka sig och bli lämnade i fred.

Så blev det inte. Internet regleras allt mer. Idag röstade EU-parlamentet under stående ovationer igenom mängder med nya regleringar, s.k länkskatt, innehållsfilter, förbud att filma sportevenemang etc.

I takt med att Internet blir allt mer etablerat så blir det tillika mer reglerat och begränsat, ty det är till viss del politikernas jobb, att avskärma och inskränka. Och nu när livets alla andra områden är omgärdade av lagstiftandets taggtråd, så har turen slutligen kommit till nätet.

Finns det inget gott med detta då, inga vinnare? Nej, egentligen inte. De mediehus som anses vinna på länkskatten, de kommer i längden inte att tjäna på det, ty de får mindre trafik, och många läsare kommer att gå till alternativa medier.

Det är en mörk dag för Internet. Och det är också en mörk dag för oss som vill ha lite mindre statlig klåfingrighet, och lite mer civilsamhälle.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag