En öppning för al-Assad?


Nu verkar det som att det lämnas en öppning för Syriens ledande skikt. Det talas plötsligt om att lämna över de kemiska stridsmedlen till internationellt förvar. Initiativet lär komma från Ryssland.

Om det är allvarligt menat så klår Putin Obamas fredsduveambitioner, för det är ju den här typen av förslag som vi egentligen förväntar oss av Obama, som istället visade sig vara en hök i velourkostym.

Förslaget underminerar även Obamas ambitioner att få ett ja till krig i kongressen. Tveksamma ledamöter lär istället nappa på förslaget om att låta syrierna lämna över de förbjudna vapnen.

Det vore logiskt att konflikten slutade på det här sättet. Alla vet att Syrien och Ryssland inte är en match mot Nato-styrkorna. Även om Ryssland har rustat hårt under senare år så befinner man sig inte i samma liga. Värsta hotet är att Syrien ska skicka ballistiska missiler till närliggande länder, en fara framförallt för civilbefolkningen, men enormt dålig PR för al-Assad regimen.

Och USA, UK och Frankrike har väl egentligen inte råd med ett planerat krig i regionen. Ländernas ekonomi är dålig, och medborgarna är trötta på krig i fjärran land. Möjligen är faran redan över, nu gäller det att reträtten blir snygg och passande för alla parter.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag