Du är en ”boomer” som håller på med Facebook …


Du är en "boomer" som håller på med Facebook ... 1– Du är en boomer som håller på med Facebook, få man då och då höra från sina barn. Den yngre generationen verkar inte riktigt ha fattat tycke för Mark Zuckerbergs vitt spridda sociala mediekanal. Istället hållet de till på Youtube, Twitter och skapar kontaktnätverk på Viber etc.

Själv har jag haft Facebook sedan lanseringen, eller strax därefter. Och många gånger har jag funderat på vad Facebook är egentligen. Från början var det ett sätt att hålla kontakten med sina vänner och bekanta, särskilt intressant var det att återknyta med gamla ansikten man inte sätt på flera år. Efter den värsta yran lagt sig så insåg Zuckerberg & Co att den idén inte skulle räcka för att skapa ett framgångsrikt socialt nätverk. De adderade grupper och sidor, som med åren blev allt mer prominenta. Numera ser jag knappt min vänners inlägg, då jag hellre följer kända personer eller specifika intressegrupper.

Häromdagen gjorde jag ett experiment och stängde av allt brus, och behöll endast mina vänner som jag träffat i verkliga livet, så som Facebook var i begynnelsen. Det tog tid och var ganska svårt att stänga av alla sidor och personligheter jag gillat och följt genom åren. Och slutresultatet blev en ganska märklig upplevelse, vänner som postade tokroliga videos, samt spridda förnuftigheter och vardagliga göromål.

Istället skapade jag en lista på Twitter med alla mediepersonligheter, politiker etc som jag är intresserad av att följa, mer som ett unikt nyhetsflöde anpassat till mina intressen. Och jag måste säga att det hela blev tydligare. Istället för ett helt galet flöde på Facebook innehållandes allt och alla, numera uppdelat på vänners inlägg, samt mitt eget urval av mediebruset på Twitter. Dessutom har jag ju Läsvärt här på bloggen där jag samlat olika alternativa mediekanaler, bloggar och annat. Så, flödet av annorlunda röster och tankar är måhända säkrat.

Kvar blir alltså vännerna på Facebook. Och jag känner fortfarande en kvardröjande tveksam känsla. Flödet är ju inte lika underhållande som när jag hade bruset påkopplat, och man behöver definitivt inte logga in så ofta för att hålla koll på vad som händer i bekantskapskretsen. Kanske är fluktandet på Facebook mest en undanflykt från att ta kontakt och träffas på riktigt?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag