Dött lopp i valet?


Är det dött lopp i valet? De rödgröna och alliansen hade ungefär lika många mandat i riksdagen på söndagsnatten. De sista rösterna räknas på onsdag

Nå, det stämmer inte riktigt, eftersom den rödgröna regeringen egentligen enbart innehåller S och Mp. Vänstern är ju inte med. Alliansen är alltså rejält större än de nuvarande regeringspartierna.

Sen har vi SD med nästan 18% av rösterna, och de utgör numera en maktfaktor i landet, och kan över tid inte ignoreras. Om de röstar nej till en rödgrön regering så är sagan slut för Löfven.

Alliansen kommer å andra sidan inte heller att ha en enkel resa framför sig. Då liberalerna och centern är tveksamma att ingå i en regering som vilar på stöd från SD.

Nu tror jag i och för sig att det slutligen kommer att bli en alliansregering, även om det kommer att ta lite tid, tills de sista rösterna är räknade. Och om Löfven envisas med att sitta kvar, så kommer han förr eller senare att röstas bort av riksdagen.

Det spelar inte ens någon roll om alliansen har några mandat mindre än S, Mp & V. Det icke-socialistiska blocket kan fälla regeringen ändå, och så kommer förmodligen att ske.

De vi alla funderar på är följande, varför fällde inte alliansen de rödgröna tillsammans med SD redan för 4 år sedan, läget var ungefär samma även då?

Fyra långa år bortslösade? Hur länge ska landet misskötas för att man inte erkänner och kan hantera det parlamentariska läget?

Vi har egentligen 5 block i riksdagen, dels har vi vänstern med rötter i kommunismen, som aldrig släpps in i regeringssamarbeten. Dels har vi de liberala Fp och C. Och därutöver M och KD som är traditionellt konservativa. Sedan socialdemokraterna. Och slutligen Sverigedemokraterna som är någon slags nynationalister.

SD och V är bägge paria, de släpps inte in i stugorna. Därutöver kommer inte det socialdemokratiska blocket, liberala blocket och konservativa blocket heller överens, även om de tolererar varandra. V och även SD kommer att släppas in i vissa voteringar, om de andra partierna har något att vinna.

Ulf Kristersson blir nästa statsminister. Löfven kommer att avgå, förmodligen på onsdag, eller vid riksdagens öppnande.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag