Det allvetande och alltid närvarande Google


Google har åtalats för diskriminering av James Damore en en f.d anställd, som ifrågasatte bolagets strategi gällande jämlikhetsfrågor. Damores kritik var relativt lågmäld och välunderbyggd, men Google besvarade hans frågvishet med en intern smutskastningskampanj och avsked.

Google är ett av världens största företag, och har närmast monopol på flera internettjänster. Företaget har länge kritiserats för att negligera besökarnas integritet, då de registrerar och sparar beteendemönster och online-aktiviteter. Syftet är att kunna rikta rätt annonser till rätt målgrupp, vilket inte uppskattas av alla. Många besökare vill verka privat, utan att ha storföretag som Google, Facebook m.fl flåsande i nacken. Diverse anonymiseringstjänster har blivit allt mer populära, samt alternativa söktjänster som exempelvis: duckduckgo.com.

Googles internkultur har också kritiserats, där medarbetare med exempelvis konservativa politiska sympatier öppet diskriminerats och hånats, medan andra politiska åsikter premierats. Huruvida åtalet är en tankeställare för Google, eller om de fortsätter som vanligt är svårt att veta i dagsläget. James Damores stämning utgör emellertid en djup repa i lacken för det annars så välputsade företaget.

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag