Den grekiska regeringen faller


Den grekiska premiärministern Alexis Tsipras gick för några timmar ut med att han tänker avgå och initiera ett nyval. Han parti Syriza är tillika splittrat och en del av partiet har brutit sig loss för att skapa en ny grupp.

Detta sker i svallvågorna efter avtalet om nödlån från EU. Knappt har avtalet landat förrän den grekiska regeringen splittras.

Och det är i och för sig inget konstigt, ty Tsipras gick till val på att omförhandla EU:s krav och avveckla den politiska styrningen från Bryssel. Nu när grekerna tvingats in i ännu värre nödåtgärder är Tsipras mandat på upphällningen. Och vad är inte mer naturligt än nyval?

Egentligen skulle man kunna avveckla den grekiska regeringen och det grekiska parlamentet, ty de har uppenbarligen inget att säga till om. Oavsett hur många nya politiker man ställer fram vid skyttevärnen, de faller en efter en.

Vi ser resultatet av den utökade unionstanken; länderna har förvandlats till regioner som måste lyda centralmakten annars drar man ur den ekonomiska pluggen, och landet i fråga går i konkurs.

Visst, den som är satt i skuld är inte fri. Men notera vilket oerhört bra vapen skuldfällan har blivit. Via euro-systemet kan man styra de skuldsatta staterna, och det spelar ingen roll vad din lokalpolitiker säger. Hans makt sträcker sig blott till kommunal nivå.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag