Den girige skatteindrivaren


Den girige skatteindrivaren 1Under den senaste veckan har ett antal personer avslöjats i medierna, och hängts ut för att de betalar för lite skatt. Jag tänker inte gå in på namn och detaljer, det har andra redan gjort. Påfallande ofta har emellertid dessa personer inte brutit mot några lagar eller regler. De har antingen bott utomlands eller använt sig av legala upplägg för att minska sin skatt. Och betalar dessutom ofta redan hög skatt i landet där de verkar. De driver företag/verksamheter och skapar jobb och försörjning, till gagn för samhället.

Ändå väljer man att hänga ut dem. Det finns tydligen någon moralisk skyldighet att alltid betala mer i skatt – åtminstone enligt vissa individer – oavsett vart man befinner sig på jorden, oavsett lagstiftning. Skatt är heligt, skatt ska man inte komma undan, inte ens på laglig väg.

Nå, låt oss vända på det. Skatt är ett tillgrepp av vår lön, skatt är inte frivilligt. Det är påtvingat, och du hamnar i fängelse om du inte betalar. Skatt är stöld. Ifall någon hade glömt bort det.

Vad får vi då för skatten? De tvångsinsamlade medlen går bl.a till sjukvård, utbildning, rättsväsende, polis och försvar. Ca 32% av de totala skatteintäkterna går till dessa kärnfunktioner. Resten, ca 68% går till annat.

Staten har tagit på sig ansvaret att förse oss med det mesta. När merparten av erbjudandet (som vi inte kan tacka nej till) skulle kunnat betalas frivilligt via försäkringar eller medlemskap.

Tänk er medlemsägda eller kooperativa sjukhus, vore inte det förträffligt för alla de som har hjärtat till vänster? Eller sjukvårdsförsäkringar för privata sjukhus med kunden i fokus, för alla borgerliga personer?

Skattesänkningar har inte alltid varit ett högerprojekt. Socialisterna demonstrerade förr om åren för lägre skatt för arbetare, någon som dagens identitetsvänster glömt bort. Och man vurmade för ett starkt civilsamhälle där man löste det mesta med kooperativ, föreningar, organisationer etc. Staten var inte lika närvarande, och inte skatteindrivaren heller.

Sammanfattningsvis – när någon påstår att det alltid är moraliskt rätt och riktigt att betala skatt – så kan man likväl hävda att det är moraliskt förkastligt och fel.

 

 

 


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.