Den f.d KGB-medarbetaren Jan Guillou är deprimerad


Jan Guillou skulle egentligen ha varit med på Ship to Gaza, men insåg att aktionen krockade med hans bröllop och stannade hemma. Den nygifte Guillou har emellertid känt sig deprimerad under flera månader och fått skrivkramp efter att Expressen kallat honom för KGB-agent.

Han medger visserligen samröre med KGB under sin ungdom, och att han utfört några uppdrag åt dem. Syftet var att därefter skriva ett avslöjande reportage om det hela. Men något reportage blev det inte, han nämner inte ens incidenten i sina memoarer. Guillou anmälde Expressen till pressens opinionsnämnd, som sedermera friade tidningen.

Guillou känner sig utpekad som spion och landsförrädare, men han måste nog inse att om han haft en samröre med KGB så kan det tolkas som om han var agent åt dem. Oavsett vad han själv hade för målsättning med samarbetet så kan folk uppfatta honom som spion, agent, infiltratör etc. Och förr eller senare kommer någon att skriva om saken, eftersom det finns ett allmänintresse, Guillou är ju en av våra mest kända författare och journalister.

Nu tänker jag inte vara lika plump som Expressen, så istället för agent kallar jag Guillou för medarbetare i rubriken – hoppas att ordvalet duger.

Intresant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, Jan Guillou, Guillou, Expressen


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag