De överbelånade svenskarna


Svenskarna är överbelånade. I storstadsregionerna kan skulderna uppgå till 4-5 års disponibel hushållsinkomst. I praktiken är det svårt att betala tillbaka en så stor skuld, man spelar på att priserna kommer att gå upp, och att man säljer med vinst och med vinsten i fickan kan ta ett ännu större lån och köpa ett ännu större boende.

Det är ett ganska fiffigt sätt att hålla igång en annars stagnerande ekonomi. Så långe priserna går upp vill säga. Politikerna är inte särskilt villiga att bryta bubblandet med hårdare amorteringskrav el dyl, dels vore det illa för opinionsläget, och dels skulle det till en början ha negativa effekter på ekonomin.

Man kan också göra en exit från bostadskarusellen, dvs sälja allt och köpa något billigare utanför stadskärnorna eller i utlandet, och kanske t o m bli skuldfri.

Problemet med det senare alternativet är att om tillräckligt många gjorde en exit så skulle bubblan spricka, priserna rasa, och många skulle sitta fast i sina jättelån som måste betalas tillbaka, trots att värdet på fastigheten inte längre motsvarar lånesumman. Ett mardrömsscenario. En ekonomisk kris kulle också kunna spräcka bubblan, kanske t o m en fjärils vingslag i Shanghai, Bryssel eller Washington?

Men det händer väl aldrig i Svedala? Bara i Spanien och i de s k kasinoekonomierna söder om Alperna. Eller?


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag