De onda ungrarna


Ja, det florerar en massa skämt och elakheter om Ungern, Grekland och andra länder som inte vill släppa in flyktingar, eller vad det nu handlar om. Och den ungerske premiärministern Viktor Orbans taffliga främlingsfientliga uttalanden sprids tillika både i nya och traditionella medier. Att alla hans uttalanden numera är lite halvsenila, inte bara de som handlar om flyktingar, lämnas därhän.

Och det hela är ju ganska lustigt, eftersom flyktingarna inte ens vill stanna i Ungern. Och ungrarna vill inte ha dem där, men flyktingarna skickas konstant tillbaka av andra länder, ty Ungern är de första EU-land de kommit till. Logiken i systemet är inte helt vattentätt.

Det sätter ju länder med gränser till icke-EU-länder på hårda prov. Flyktingarna skickas tillbaka, de vill inte stanna, de försöker ta sig till andra länder gång på gång, men hamnar i Ungern eller Grekland.

Det här kan ju utgöra en viss grogrund för rasism. Både Ungern och Grekland har en del bruna gubbar i sina parlament. Kanske vore det av intresse att hela EU fick ta ansvar för administrationen av flyktingströmmarna. Annars tror jag inte den här unionen har en framtid.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.