De likriktade massmedierna


De likriktade massmedierna 1I västvärlden har vi en mängd olika medier, som dagligen rapporterar om vad som händer i världen. Och medborgarna vänder sig till dem för information, allmänbildning, underhållning och kultur, men även för att få vägledning vad gäller ekonomiska beslut osv.

En fråga som inställer sig är varför alla dessa medier är så likriktade? Varför tycker de ungefär samma sak, och varför håller man detta för den “godkända, etablerade” åsikten? Varför mobbas folk med annorlunda åsikter? Hur blev det såhär?

Vi kan ta rapporteringen av Black lifes matter (BLM) som ett av många exempel. Protesterna, som snart urartade till massförstörelse, började när en svart man dog vid ett polisingripande. Redan från början, innan brottet utretts, framhölls strukturell rasism som orsak. Sedan visade det sig att det var osäkert huruvida polisen bidragit till hans död, då mängden narkotika i offrets blod kunde indikera överdos. När hela videon från gripandet publicerades såg vi att polisen pratade med offret länge och väl i resonerande ton, och att det var offret som reagerade irrationellt. I övrigt finns det inget som indikerar att vita poliser är mer våldsamma mot svarta. Utan det är snarare tvärtom, det är svarta förövare som står för merparten av brottsligheten i USA, och svarta poliser är mer våldsamma mot andra svarta.

Det är en komplicerad historia, hur vi än vänder och vrider på det.

Men det tycker inte de stora mediehusen.

Enligt dem är Black lifes matter de goda, trots att de bidragit till enorm förstörelse, upplopp och ren undergångsstämning i flera amerikanska städer. Det demokratiska partiet som sympatiserar med BLM är tillika de goda, trots att de indirekt stöttar upploppen och förstörelsen. Medan republikanerna som vill återställa ordningen är illvilliga mörkermän.

De få alternativa medier som säger emot blir som vanligt ifrågasatta, mobbade och förlöjligade, ungefär som om deras åsikter inte var något värda.

Är inte pluralism, diskussion och öppenhet västvärldens specifika kännetecken?

Varför ska ens medier ha en massa åsikter? Kan de inte bara försöka rapportera torrt och sakligt om vad som händer? Nej, istället får vi sagor berättade för oss, som handlar om de onda och de goda. Men det här är inte Star Wars, Sagan om ringen eller Disneys Lejonkungen, det här är nyheter.

Hur blev det så här?

Vi kan gräva ner oss i allehanda inbillade eller verkliga konspirationsteorier, vi kan hänvisa till diverse yviga förklaringsmodeller, antaganden som inbegriper maktbalanser, beroendeförhållanden, pengar osv. Men vad vi än tror, så måste vi inse att den här nyhetsrapporteringen inte är värdig ett ambitiöst och framgångsrikt samhälle. Och vi måste alla sluta att göda lögnarna. Nu får det vara nog.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag