De lata grekerna – ännu en gång


Moderata riksdagsledamoten Hanif Bali raljerar över en grekisk kvinna med märkesväska som demonstrerar mot EU:s åtstramningspaket.

Hysteriskt kul från Aftonbladet Morgon, grekisk demonstrant med Luis Vuitton-väska protesterar mot att betala tillbaka sina lån. Samtid ❤️

Posted by Hanif Bali on den 30 juni 2015

Man undrar när en statsskuld blev en privatpersons skuld? Och varför en kvinna med dylik väska, eller kopia?, inte kan få uttrycka sina åsikter? Grekerna ska minsann inte gå omkring i märkeskläder, de ska klä sig i aska och säckväv och jobba 24 timmar om dygnet, allt för att blidka de rika i norr, och betala tillbaka lånen.

Det lata sydeuropéerna, som liksom de flesta andra går i pension vid 65 års ålder, men jobbar ofta 10 timmar om dagen och ofta på lördagar också, för en lön som inte sällan är en tredjedel av den svenska motsvarigheten. Om de nu ens har något jobb vill säga, eller lever på allmosor och minimal socialpeng.

De har levt över sina tillgångar.

Jaha, hur då? Köpt för mycket souvlaki och retsina på fredagarna, eller? Tömt både lönekontot och kreditkortet?

Statsskulden har kanske inte så mycket med den vanliga medborgarens konsumtion att göra?

Nej, felet ligger inte bara hos de slösaktiga grekerna som inte kan hålla igång sin ekonomi, nej det är politiker som Hanif Bali som står för de största snedsprången. De skapade en valuta utan gemensam finanspolitik och riskutjämningssystem, i regioner där vi knappast är solidariska med varandra, eller med varandras olikheter.

Den gemensamma valutan är som en tidsinställd bomb, den skapar obalanser i alla länder som är svagare än Tyskland. Medan skulden ökar i syd så läggs pengarna på hög i Frankfurt. Pengar som gärna lånas ut med låg ränta till sydlänningarna. Och så växer bubblan ytterligare. Vilken lustig karusell, va?

Och nu sitter våra folkvalda och skrattar åt andra människors olycka. Den olyckan och misären de själva varit med och skapat. Och politikerna har minsann inga som helst planer på att försöka göra någonting åt valutahärvan. Nej, man skrattar åt greker och spanjorer, som slösar och beter sig. Luis Vuitton!

Det är nästan så att man vill att Varoufakis & Co ska avbryta valutasamarbetet i all hast, lämna euron att implodera, och aldrig titta bakåt på tyskar, svenskar och holländare. Kanske stelnar hånleendet nästa gång när krisen kommer till Sverige, där hushållsskulderna är bland de största i världen.

Och kanske kan häcklaren Hanif Bali, båtmålerskan Romson, smarta stockholmaren Batra och den förvirrade Löfven sätta igång med att arbeta för landets väl, istället för att syssla med plakatpolitik, politiska utspel och annat sattyg.

Och kom ihåg, historiskt sett har det varit en lågoddsare att hålla sig till tyskarna, så kan det bli även denna gång.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag