Cyperns bailout, omröstning igen


Det tyska parlamentet röstade med stor majoritet ja till 10 milj euro i nödlån för Cypern. Motiveringen var bland annat att skapa stabilitet i eurozonen, och att Cypern var systemkritiskt  för valutaunionen.

Kanske var det därför man väntade i över ett år med att lösa cypernproblemen, då den förra cypriotiska regeringen förmodligen hellre lämnat samarbetet, vilket möjligen hade skadat den gemensamma valutan och finansmarknaden. Alltså väntade man tills den EU-vänlige presidenten Anastasiades blev vald, medan skulderna växte och blev ännu större.

Hursomhelst, nu ska nödlånet även godkännas av det cypriotiska representanthuset. Och det finns ett stort motstånd mot EU, trojkans villkor och hur Cypern blivit behandlat. Man vill inte återigen bli en koloni, utan stå på egna ben.

Grundtipset är att miljöpartisterna röstar nej, så även socialister och kommunister, eller att de sistnämnda lägger ner sina röster. Den styrande höger-centerregeringen har inte egen majoritet i frågan. Förmodligen blir det ett tveksamt ja. Men man vet aldrig.

Än så länge har inga pengar tagits från någons bankkonto, den kontroversiella räddningsplanen är inte satt i verket. Och man har haft tid på sig att förbereda pundets återinförande, om lagstiftarna säger nej. Vi väntar spänt på nästa steg i historien om EU:s uppgång och fall.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.