Cypern vill omförhandla


Cyperns president Nicos Anastasiades lät i ett kritiskt brev till Trojkan förklara att han vill omförhandla de hårda villkoren kring nödlånen i våras. Den lilla önationen fick ta en mycket hård smäll när landets bankonton länsades för att delvis finansiera räddningsaktionen.

Många ansåg det orättvist att Cypern åkte på den här typen av behandling, speciellt med tanke på att krisen utlöstes av Greklands skuldnedsrivning, där cypriotiska banker förlorade miljarder.

Som den lite luttrade person man är undrar man vad syftet med ett dylikt brev är? President Anastasiades kanske på allvar tror att han ska få mer pengar från EU? Tonen i brevet avslöjar att det kanske inte är så; han är alltför kritisk och raljerande.

Under de senaste månaderna har Cypern stärkt banden med Israel, USA och Storbritannien. Och nya provborrningar är på gång i havet söder om ön, där man funnit rikliga fyndigheter med naturgas.

Är brevet ett sista försök till att reparera det trassliga äktenskapet med EU? Och om det inte går, kommer man att dumpa euron?

Kanske. Många ekonomer menar ju att man inte kan stå utanför, att lämna gemenskapen vore ekonomiskt självmord, trots att många länder klarade sig bra, t o m bättre, utan den gemensamma valutan. Och nu när fynden av naturgas konkretiseras alltmer, varför dela med sig till Bryssel? Om Cypern dessutom lyckas nå en överenskommelse med Turkiet om de ockuperade områdena i norr, ja, då kommer intresset för den trassliga Europeiska unionen att minska avsevärt.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.