Cypern och Israel i militärt samarbete


Cyperns president Anastasiades besökte Israel häromdagen och kom hem med beskedet att de bägge länderna ska samarbeta om försvaret av de nyupptäckta gasfyndigheterna i östra Medelhavet. Israelerna ska få tillgång till en flygplats i Paphos, vilket givetvis ökar deras räckvidd avsevärt.

Cypern vänder sig bort från Europa en aning, och förhandlar till sig ett militärt samarbete som man trodde att EU kunde garantera. Så var dock inte fallet. EU dras med  stora interna problem, och det lyckliga Europa vi skulle bygga finns inte längre. Cyperns dåliga ekonomi är delvis ett resultat av Bryssels politik, och den grekiska skuldavskrivningen, som drabbade de cypriotiska bankerna och satte snöbollen i rullning.

Både Israel och Cypern är ensamma i världen. Grekland bidrar inte med särskilt mycket hjälp, utan har istället snarare stjälpt Cypern både inom EU och 1974 då Turkiet ockuperade 30% av ön. Och Israels mäktiga bundsförvant USA finns enbart där pga den starka judiska opinionen i landet. Om opinion skulle svänga, kommer USA sakta att ta bort sin skyddande hand.

Jag antar att Turkiet inte kommer att gilla detta. Landet har på senare tid visat tendenser till stormaktsambitioner i regionen. Cypern har också sagt sig vara intresserade av att samarbeta med andra grannländer, utom just ovannämnda land.

Även om Israel alldeles nyligen bad Turkiet om ursäkt för en omdebatterad militär aktion, så har deras relation inte stärkts mer än på pappret. Och möjligen har Turkiets roll inom Nato försvagats i och med Israel och Cyperns samarbete.

Britterna har ju sedan tidigare militärbaser på Cypern. Nästa steg av Cyperns president är förmodligen att stärka samarbetet med den forna kolonialmakten England. Om detta blir av då är relationerna till Bryssel inte så viktiga längre.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.