Breivikologin


Idag dömdes norrmannen Anders Behring Breivik för att bl a ha mördat 77 ungdomar samt ett bombdåd vid regeringskvarteren i Oslo. Han fick lagens strängaste straff.

Vilken tid det tog?

Det blev ett väldigt debatterande kring hans mentala hälsa. Uppenbarligen klarar han att knyta skorna och klara sig själv. Breivik är med andra ord tillräknelig och inte en lallande dåre, vilket även planeringen av dåden bevisar.

Att hålla på att tvista om graden av mental abnormalitet bör inte tillfalla en domstol, ty den ska utmäta straff, och inte på religiöst manér dividera om hurför och varför i sinnevärlden. Det blir bara löjligt. Och där tycker jag det norska domstolsväsendet gjort bort sig en smula.

Å andra sidan är det kanske inte konstigt att ett helt land drabbas av paralysie générale vid dylika dåd. Dådet stör allas vår uppfattning om samhället, och hur människor bör bete sig mot varandra. Och förlamningen drabbar uppenbarligen även domstolsväsendet.

Alla är lika inför lagen – även en massmördare; rättvisa ska skipas, dom ska fällas på goda och legala grunder. Inget flum och fantiserande, annars hamnar man i samma liga som Quickrättegången, Obducenten och allmänläkaren eller Palmemordet. Rättsprocesser som inte är helt värdiga ett fritt och demokratiskt land.

Nåväl det slutade ju bra. Han fick lagens strängaste straff. Men tyvärr även en rättsteater som uppmärksammade hans brott och vämjeliga kvasipolitiska budskap i flera månader på bästa sändningstid.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.