Bör staten hjälpa Volvo?


Bör staten hjälpa det krisande Volvo PV? Liberalt sinnade debattörer är inte särskilt förjusta i den här typen utav räddningsaktioner. Visst är Volvo viktigt, visst ger företaget arbete och försörjning år många, och bidrar till exportintäkter, det utgör dessutom ett starkt varumärke för Sverige och vår identitet.

Men skulle inte politikerna tänkt på detta lite tidigare?

Notera att vi bor i ett av världens mest bilfientliga länder; en väldigt stor del av Volvos omsättning går till skatter i olika former, arbetsgivaravgifter, bolagsskatt, moms, samt skatt som de anställda betalar. Samma gäller för Volvos alla underleverantörer. Vi har dessutom hög skatt på drivmedel, dyra parkeringsavifter i storstäderna, fordonsskatt, trängselavgifter.

Samt dyr och krånglig körkortsutbildning, och givetvis diverse obligatoriska försäkringar, och allt detta är också hårt beskattat. Hela servicemarknaden, med reparationer och reservdelar, lever också under liknande förhållanden. Vårt vägnät skulle dessutom behöva byggas ut ordentligt, Sverige har få motorvägar, och dålig infrastruktur runt storstäderna, framförallt Stockholm.

De olika skatterna och avgifterna må vara berättigade var och en för sig – det finns säkert många politiska skäl till att mjölka storföretagen – men SAMMANTAGET blir det en enorm börda för bilägarna och fordonstillverkarna. Jag överlåter åt någon annan att räkna fram den totala skattesiffran, men vi kan nog enas om det rör sig om enorma summor. Pengar som givetvis skulle kunna ha använts till annat, forskning, utveckling, löner, ekonomisk buffert, billigare bilar etc.

Att i detta läge ropa efter statlig hjälp är kanske inte så konstigt?

Givetvis vill jag inte ha en förstatligad bilindustri, eller politiskt kontrollerat näringsliv, men jag kan förstå att vissa aktörer ute i näringslivet tycker att det är inte mer än rätt att staten drar sitt strå till stacken nu när det krisar. Staten har ju på sätt och vis bidragit till det bilfientliga klimatet, fördyrningen och trögrörligheten.

Kanske hade det varit bättre att se till att vår nationalklenod Volvo, som är så viktig för vårt land, haft bättre förutsättningar redan från början? Att i detta läge börja fundera på vad staten kan göra handlar om ren och skär panik.

Om vi inte kan skapa en grogrund för starka konkurrenskraftiga företag, då får vi vänja oss vid tanken att landet förlorar viktiga bolag med jämna mellanrum, och medborgarna får försörja sig på annat sätt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatt, skatter, Volvo, finanskrisen, krisen


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.