Blir vi medlemmar i Echelon-nätverket?


Konspirationsteorier brukar inte vara min grej, men ibland börjar man undra. Planerar regeringen att kuppa in oss i övervaknings-nätverket Echelon? Där USA, Storbritannien, Canada, Australien och Nya Zeeland redan medverkar. Eftersom det mesta fortfarande är ganska hemligt kring detta projekt så lär vi medborgare knappast få veta.

Den svenska signalspanings-lagen klubbades igenom med hårda medel, som om väldigt mycket stod på spel. FRA har införskaffat en av världens kraftfullaste datorer för att avlyssna all vår epost, telefonsamtal, sms etc etc. Oproportionerligt för ett litet land som Sverige, som knappast haft problem med terrorism eller andra allvarliga yttre hot. Vad vi däremot har är avancerad teknik, spetskompetens och ett politiskt system som möjliggör det hela.

Ska vi vara lite krassa så tror jag att var och varannan svensk förväntar sig någon slags hjälp från USA ifall vi skulle hamna i krig eller andra oroligheter. Trots att vi inte är medlemmar i NATO så förutsätter vi att våra vänner hjälper oss, så är det svenska försvaret uppbyggt; vi klarar oss inte länge utan massivt understöd. Svenska politiker har sedan länge varit experter på att spela detta dubbelspel, å ena sidan neutral, å andra sidan välvillig hjälpreda och kollega. Kanske är signalspaningslagen priset? Priset för att vara delaktig, utan att vara delaktig.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, FRA, Echelon


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.