Betongslussen i Stockholm


slussen-huvudbild

Dagens Slussen från 1935.

Det tog ett tag innan jag, som nyinflyttad lantis, insåg varför Slussen hette som den gjorde. Jo, långt nere under all betong fanns det en sluss, Karl Johanslussen heter den. Här fanns också ett Karl Johans torg, tillika dolt av all betong. Slussen-komplexet, som består av ett sammelsurum av bilvägar, broar och betongramper förbinder Gamla stan med Södermalm, runtomkring finns gott om historisk arkitektur och intressanta stadsmiljöer.

30-talsbetongen passar knappast in i denna miljö, trots att många nu vurmar för denna brutalarkitektur, som i princip ödelagt platsen i 75 år. På södersidan finns Ryssgården med det palatsliknade Södra stadshuset som inrymmer Stockholms Stadsmuseum. Eftersom man har höjt marknivån i området har den understa våningen kapats, vilket är beklagligt. Speciellt med tanke på att arkitekten bakom verket är Nicodemus Tessin d.ä, som bland annat ritat Drottningsholms slott.

Slussen_1922

Slussen 1922

Anledningen till att man byggde trafikkarusellen vid Slussen var bl.a den ökande biltrafiken. Det krävdes bättre vägar och en trafikdelare på platsen. Därför byggde man en enorm motorvägsramp mitt i stan, för att avleda trafiken. Det var fel då, och det är lika fel idag.

I de flesta stora städer runt om i världen insåg man snart att trafiken skulle ledas RUNT staden och inte GENOM den. Detta är en lärdom som Stockholms stadsarkitekter fortfarande inte riktigt tagit in. Se Centralbron och Essingeleden. Särskilt viktigt borde det vara att värna kulturellt intressanta platser och miljöer, som t.ex Gamla stan och Slussen. Inte för att alla förväntas gilla denna typ av arkitektur, utan för att den har ett historiskt värde.

Polhems_sluss_Anders_Holm_1780

Slussen på 1700-talet

Riv betongslussen och börja om från början. Ett av de största problemen vid omdaningen av Slussen handlar utan tvekan om VAD Slussen är för något. Och i vilken ände man ska börja i? Dagens Slussen behöver ju inte nödvändigtvis definiera morgondagens. Måste ett förslag inrymma allt – båtslussar, broar, ramper, och flera huskroppar?

Varför inte börja med en arkitekttävling om bron, det kunde vara en utmaning att bygga en vacker bro i Stockholm? Det har inte gjorts på många många år.

Alla bilder är från Wikipedia

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, arkitektur, Slussen, Stockholm


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag