Arbetsförmedlingen (AMS) visar uselt resultat


Arbetsförmedlingen lyckas bara förmedla 70,000 riktiga jobb om året. I sina egna rapporter menar de att 600,000 arbeten förmedlats, vilket är helt fel, se SVT 051120. Samtidigt äter AMS hål i den svenska statsbudgeten, vilket ni kan läsa i en tidigare artikel jag skrivit, Statsbudgeten 2005.

AMS verksamhet går uppenbarligen ut på att erbjuda kurser till arbetslösa och administrera A-kassan. Förmedlingen av arbeten verkar gå trögt.

Jag föreslår att AMS ska upphöra med sina sidoverksamheter; Försäkringskassan kan ta över kontroll och administration av A-kassan. Och vad gäller kurser o dyl så finns det ett gott utbud av universitet, högskolor, kursverksamheter där vi kan vidareutbilda oss utan hjälp från AMS.

Det är oftast privata utbildningsföretag som engageras för att hålla AMS-kurserna, verksamheten finansieras med skattemedel. Orättvist kan tyckas då många sitter med hundratusentals kronor i studieskulder samtidigt som vissa går kurs efter kurs gratis.

I dagsläget lyfter de arbetslösa dels A-kassa, och dels måste de gå dyra kurser, som också betalas med skattemedel. Ett fåtal får jobb därefter. Det blir dyrt för oss alla.

Om AMS ägnade sig åt kärnverksamheten skulle de tvingas att brygga broar med näringslivet, och arbeta mer professionellt med arbetsförmedling. De skulle förmodligen blir utkonkurrerade av driftiga privata förmedlare som t ex Jobline/monster, Stepstone m fl – och då har tiden mognat för att lägga ner det som är kvar av Arbetsförmedlingen.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag