Är världens ledare galningar?


Är våra ledare galna? Ja, det säger åtminstone USA:s president Barack Obama. Han menar att en betydande del av världens ledare är galna i Jerry Seinfelds program Comedians in Cars Getting Coffee (13:43 in i programmet). Vi får väl anta att Obama exkluderar sig själv. Han är ju den coola presidenten.

Själv började jag tappa förtroendet för Obamas trevlighet efter hans lite märkliga uttalande om handikappade i ett annat TV-program för några år sedan. Han använde begreppet ”paralympics” i ett nedlåtande och förlöjligande syfte mitt under intervjun.

De som gillar Obama menar nog att han bara råkade säga något dumt, det gör ju alla någon gång. Själv undrar jag om vanliga trevliga människor säger sådana saker över huvud taget? Särskilt inte under direktsändning inför flera miljoner tittare. Att skratta åt halta och lytta slutade vi med redan under förrförra seklet.

Det här med personlighet är ett intressant ämne. Vi gillar ju inte alla, och vi väljer vilka vi vill umgås med, och vilka vi vill tillbringa våra liv tillsammans med. Och vi får nog inse att flera av våra världsledare har en trist personlighet, och kanske till och med är galna. Och här inkluderar jag nog även Obama, även om det var han som väckte ämnet. Däremot finns det givetvis många som är värre än honom, tidningarna är fulla av dem, och deras märkliga uttalanden och handlingar avlöser varandra.

Är det så att maktens köttgrytor lockar psykopater? Har maktens män och kvinnor en hänsynslös personlighet – för att annars hade de inte ens hamnat där? Är det en del av spelet, en del av förutsättningarna? Främjar våra politiska system galningar?

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag