Bara för att vi har val till riksdag, landsting och kommun ska vi inte slå oss för bröstet och hylla vårt fantastiska demokratiska system. Nej, fundera istället på hur namnen på valsedlarna hamnat där, vem har valt dessa personer, hur har man sållat bland tusentals aktiva inom partierna?
Ofta handlar det om nomineringar, dvs man föreslås av en grupp utvalda, vilket jag tycker är en demokratisk avart som inte hör hemma i de större sammanhangen, utanför idrottsföreningar och schackklubbar.
Det är ett system som närmast uppmanar till fusk, nu senast socialdemokraten Hasan Dölek, som fått stort stöd från diverse nystartade S-föreningar, vilka efter lite närmare granskning mest verkar bestå av en handfull släktingar. Om fusket inte uppdagats hade hans namn stått på en lista över valbara personer till riksdagen.
Och eftersom de flesta plockar en valsedel från sitt favoritparti, utan att bry sig så mycket om namnen, så skulle denne Hasan Dölek med stor sannolikhet ha fått en plats i vårt parlament, och lagt motioner, stiftat lagar etc.
Korruptionen i Sverige förekommer sällan på låga nivåer som t.ex på posten, förvaltningar etc, nej, den svenska korruptionen frodas mest på toppen bland partieliten, där är fusk snarare regel än undantag. Minns nomineringsfusket inom SSU för några år sedan, där politiker fuskat sig hela vägen till toppen.
Men det krävs inte ens uppenbart fusk för att väcka frustration, vem valde t.ex Reinfeldt eller Sahlin som kandidater till respektive partiledarpost? Hade de stöd från specifika grupper eller personer i samhället utanför partieliten? Tja, de är ju nominerade.
Om systemet inte bygger på demokrati hela vägen från gräsrötterna till toppen är det inte värt att kallas demokrati. Det är dags att införa öppna primärval även i Sverige. Det är dags att välja vilka politiker som ska finnas på valsedlarna. Så att inte någon annan väljer åt dig.
—
Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, demokrati, val, val 2010, socialdemokraterna, valfusk