Är det Kamprad eller statsmakten som är girig?


Jag har lite svårt att släppa det här med IKEA och deras moraliska skyldighet att betala skyhög skatt i Sverige, trots att det är ett globalt bolag, med större delen av verksamheten utanför vårt lands gränser.

Gör din plikt mot samhället, står det i Aftonbladet.

Hade IKEA inte flyttat pengar och tillverkning från Sverige skulle företaget knappast varit särskilt framgångsrikt eller globalt.

Det är ju de svenska skatterna som drivit bort IKEA och tusentals andra företag från landet. Vad har man för moralisk skyldighet att betala världens högsta skatt när man inte behöver det?

Hela framgångssagan bygger ju på att de INTE tillverkar sina produkter här, och INTE förvaltar sina pengar i Sverige.

Icke att förglömma de hundratusentals arbetstillfällen hos IKEA och underleverantörer som Ingvar Kamprad bidragit till; alla dessa människor betalar ju skatt i sina hemländer, även i Sverige. Under en tiårsperiod har IKEA dessutom betalat 6 miljarder i bolagsskatt.

Kamprad har berikat världen inte bara med sina smarta produkter, utan även med lönepengar till massor av människor. Pengar som även når fattigare länder, där möjligheterna till arbete och försörjning är svårt.

Vore kul att se hur folk reagerade om Kamprad flyttade de få jobb som finns kvar i Sverige till andra länder. Då slapp man ju diskussionen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, skatter, skatt, IKEA


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag