Anpassning till verkligheten


Kungsbacka kommun inför tillståndskrav för att tigga. Med tanke på att det ofta är utländska medborgare som ses tigga utanför affärer och andra offentliga platser, så är det förvånade att ingen reglering satts i funktion tidigare. För andra EU-medborgare krävs anställning inom 3 månader och anmälan hos skatteverket etc. Ska invandraren starta eget företag blir det givetvis ännu mer pappersarbete. Just tiggeriet har behäftats med ett slags inofficiellt undantag. Undrar just om andra än tiggare skulle kunna kräva dylika undantag? Förmodligen inte.

En annan anpassning till verkligheten är att Riksdagen beslutat om att införa tjänstemannaansvaret, dvs att det ska bli straffbart för tjänstemän att begå felaktigheter i ämbetet. Detta kan ses som en självklarhet, och kanske kan vi komma till bukt med överbyråkratisering och skatteslöseri genom den här lagstiftningen, som ingalunda är något nytt. Tjänstemannaansvaret har funnits förr om åren, men plockats bort av politiker som ville slippa ansvar. Ansvarsfrihet är praktiskt för politiker och byråkrater, men inte så trevligt för medborgarna, och direkt olämpligt i en rättsstat.

Medan ”Liberalernas” Jan Björklund sonderar aktivt bland partikamraterna, för att om möjligt bygga en regering med socialdemokrater och miljöpartister. Vänsterpartiet får de förmodligen på köpet, vare sig de vill eller ej. Då vet vi vart de så kallade Liberalerna står politiskt, och hur de vill verka under den kommande mandatperioden. Anpassning till verkligheten är inte något som alltid sker smidigt; för Jan Björklunds parti kan det resultera i att de inte finns kvar till nästa val. Jag misstänker att det fortfarande finns falanger inom Liberalerna som ser ett samarbete med de rödgröna som ett svek. Och vi behöver inte ännu ett socialdemokratiskt parti i riksdagen, vi har ju redan flera stycken.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.