Alternativ till Facebook och Twitter


Alternativ till Facebook och Twitter 1Med anledning av censureringen av den amerikanska presidenten och många av hans anhängare härom veckan, så finns det skäl att se sig om efter nya sociala medier. Den som gillar det fria ordet har förmodligen inte mycket att hämta hos Facebook och Twitter.

Och det spelar ingen roll vad vi tycker om Trump eller Biden. Twitter var tydliga med att de bannade Trump, inte för vad han hade skrivit, utan hur en av hans sista Tweets kunde tolkas. Trump skrev att han inte tänkte komma till ceremonin där Bidens svär presidenten den 20:e januari. Twitter menade att detta kunde uttydas som ett hemligt meddelande till Trumps sammansvurna att attackera ceremonin.

Helt skruvat, när man börjar tolka saker, då blir det nästan religiöst och inte något som är förankrat i verkligheten.

Det som startade censuren och utrensningarna hos de sociala mediekanalerna var den s.k stormningen av Kapitolium. Även denna händelse är kryddad med fantasieggande undertoner. Man kan fråga sig hur en handfull stollar i karnevalskläder utan skjutvapen skulle göra statskupp, och överta makten i en av världens mest välbevakade byggnader? Åtminstone var byggnaden välbevakad tills ”revolutionärerna” knackade på.

Ibland vill man bara stänga av nyhetskranen och flytta ut på landet, med höns och utedass. Nåväl, om ni ämnar göra det så kan ni sluta läsa här. Den här artikeln riktar sig till er som fortfarande är intresserade av det digitala livet. Här kommer några förslag på alternativa sociala medier:

Alternativa sociala medier

MeWe – En av de större och mer populära plattformarna som tar en mindre avgift för att finansiera driften.

Parler – Också populär, ökade mycket när Twitter började banna användare. Befinner sig själva i snålblåsten nu, och letar nya servrar.

Gab – Solid plattform med många användare.

Minds – Ett s.k ”krypto-social-nätverk”. Decentraliserad plattform.

USA Life – En förenklad Facebook-klon som saknar mobil-app dessvärre.

Mumblit – Alternativ till Facebook, uppstickare med få användare, men har kanske framtiden för sig.

Spreely – Ett alternativ till Facebook som skulle behöva fler användare och en del förbättringar.

MastodonEtt decentraliserat socialt medianätverk utan central server som de flesta sociala medieplattformar.

Diaspora – En plattform som funnits länge, men aldrig tagit riktigt fart.

Vad gäller alternativ till sökmotorer, om vi vill röra oss utanför de stora teknikjättarna, så är det vanligaste alternativet Duckduckgo. De spårar inte sina användare och jobbar lite justare än Google. Deras karttjänst har varit ganska enkel, men blir ständigt bättre. Själva sökmotorn är hyffsat effektiv och ger ofta de svar man söker efter.

 


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag