2014 – årets viktigaste händelser


Ryssland klev ut i kylan under året. Från att ha varit ett land på väg uppåt, med en allt starkare ekonomi, föll allting ihop som ett korthus. Efter vinter-OS i Sotchi la sig Ryssland i grannlandet Ukrainas angelägenheter, ockuperade södra delen av landet samt understödde prorysk milis i öster. Sanktionerna som sedan följde från väst håller på att knäcka den ryske ekonomin. För att visa musklerna provocerar ryskt stridsflyg och andra militära enheter grannländerna, vilket ökar fiendskapen ännu mer.

Islamska staten gjorde stora erövringar i Irak och Syrien. Deras blodiga framfart lämnade ingen oberörd. Under senare delen av året har emellertid segertåget mattats av något, då specialstyrkor från NATO decimerat organisationen.

Ebolaepidemin i Västafrika mattades av under senare delen av året, men kan absolut räknas som en av de händelser som färgat året.

Malaysian airlines blev av med två flygplan, det ena nedskjutet över Ukraina av proryska/ryska styrkor, medan det andra försvann från radarn någonstans över Indiska oceanen, större delen av vraket är fortfarande borta.

Utforskningen av rymden skapade åter igen rubriker världen över, dels med ESA som lyckades landsätta sin sond Rosetta på en asteroid, samt NASAs test av sin nya Orion-farkost som anses kunna färdas till Mars. Framsteg har också gjorts inom fusions-forskningen, det amerikanska företaget Lockheed-Martin rapporterar att de han ha en färdig produkt inom ett decennium. Amerikanska armén har under året testat ett nytt laservapen som på långt avstånd kan skjuta ner drönare och andra farkoster.

Skottet i Ferguson, Missouri, USA, då en polis sköt en färgad ung man har väckt stora protester, och sämre relationer mellan den färgade befolkningen och ordningsmakten.

Protesterna i Hong Kong för ökat självstyre och demokrati är en annan viktig händelse, som vi håller på att glömma bort. Jag tror att det är viktigt enligt devisen: om man spottar på en sten tillräckligt länge så blir den blöt. Demokratin kommer nog att komma till Kina också, först i begränsad omfattning, och kanske till vissa regioner, därefter mer och mer.

Andra viktiga händelser som bör nämnas är fotbolls VM i Brasilien, rapporten om CIAs tortyrmetoder, NATOs tillbakadragande från Afghanistan, självständighetsomröstningen i Skottland, EU-valet och slutligen valet i Sverige samt efterföljande regeringskris.

Sammanfattningsvis skulle jag personligen välja händelserna i Ryssland som årets viktigaste (förutom de tekniska framstegen som alltid påverkar oss i det långa loppet). Landets hotfulla agerande och tillbakadragande från det internationella samfundet har skapat ett nytt kallt krig som kan få konsekvenser under många år.


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.