Varför riskerar båtflyktingarna livet?


Ön Lampedusa söder om Sicilien har blivit något av ett centrum för mottagning av fattiga flyktingar från Afrika och Mellanöstern. Ibland händer det att flyktingarnas båtar kapsejsar och passagerarna far illa. Farkosterna är sällan sjödugliga då de är grovt överlastade. För någon vecka sedan dog ca 300 människor i en av de mest tragiska flyktingolyckorna vid Italienska kusten.

Vad är det som får dessa människor att riskera livhanken på livsfarliga farkoster, packade som sillar på ett stormigt hav? Är det blott utsikten om ett bättre liv i Europa som hägrar, eller flyr de från något specifikt?

Vid en närmare undersökning noterar vi att merparten av flyktingarna i fråga kom från Eritrea och Somalia.

Somalia har haft inbördeskrig från 1991 till idag, när ett antal klaner gjorde uppror mot militärjuntan som då styrde landet. Flera olika fraktioner slåss om makten, här finns också islamistiska inslag. Sedan 2006 har en FN-sanktionerad samlingsregering makten i södra delen av landet.

Och Eritera är en enpartistat, där regimen stängt ner all oppositionell media. Landet har av flera olika utländska observatörer pekats ut som ett särskilt tragiskt fall, pga förföljelser av religiösa och politiska grupper. Både Somalia och Eritrea klassas dessutom till de absolut fattigaste nationerna i hela världen.

Våld, förföljelse, kaos och fattigdom. Därför flyr man från dessa länder, och packar ihop sig på läckande fiskebåtar och ger sig ut på öppet hav.

Vi i väst koncentrerar oss mycket på vad människorna flyr till, kanske ska vi också fundera på vad de flyr från.


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: