Välfärdsstaten cementerar utbildningsklyftor


Danne Nordling skrev häromdagen intressant om en undersökning som pekar på skillnaden mellan barn till högutbildade och lågutbildade och deras respektive kunskapsnivåer.

Efter decennier av klasskampsretorik och socialistiskt experimenterande visade det sig att Sverige låg kraftigt under medelvärdet. Barn till lågutbildade i Sverige presterade sämre i grundläggande samhällskunskapsfrågor – här i det socialistiska paradiset Sverige – hur är det möjligt? Vi blir slagna av både Estland, Österrike, Italien m.fl.

Våra skolor kanske inte är de bästa i världen, men de är inte helt usla, vi kan inte skylla allt på trasiga skolböcker och trötta lärare. Och möjligen är välutbildade föräldrar mer engagerade i sina barns utbildning än lågutbildade, men är skillnaden verkligen så stor? Hur kan vi ligga efter Cypern, Litauen m.fl i undersökningen?

Mitt eget svar på detta handlar framförallt om lönebilden i Sverige. Ponera att din far är rörmokare, han är ganska duktig och har jobbat några år i branschen. Han tjänar mellan 25-30 000 kr/mån. Sen jobbar han lite svart på kvällar och helger, mest åt folk han känner eller rekommendationer, det blir några kronor även där. Så här funkar det inom många hantverksyrken. Och även verkstadsarbetare tjänar bra, speciellt med tanke på hur kort utbildning de har.

Jämför detta med t.ex en bibliotikarie där medellönen oftast ligger under 25 000 kr. Och det finns ingen möjlighet att jobba svart om kvällar och helger. Lönebilden är tyvärr ganska låg för många akademikeryrken i Sverige, såsom museiintendent, arkeolog, grundskolelärare, gymnasielärare etc etc.

Då uppstår givetvis frågan – om din farsa är hantverkare och drar in 30-40 lök i månaden – varför i h-e du ska satsa på skolan och bli t.ex bibliotikarie eller lärare? Kan det vara så enkelt att barn till lågutbildade möjligen inte lyssnar på lektionerna, eftersom de inte behöver göra det av karriär- och praktisk-ekonomiska skäl. De vill inte läsa på universitet, de vill bli hantverkare, precis som farsan.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, lön, löner, skola, skolan, utbildning,


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: