USA klubbar igenom spionlag


Den amerikanska kongressen godkände igår en ny signalspaningslag liknande den svenska, initierat av Bush och med bifall från både McCain och Obama.

Liksom i Sverige finns det egentligen ingen stark opposition mot dylika integritetskränkningar, de flesta partier och politiker vill tillåta spionage i etern såväl som i kabelburen kommunikation. Internet, telefoni och banktransaktioner har tappat sin privata prägel, myndigheter ges tillträde till medborgarnas personliga förehavanden utan skälig misstanke eller domstolsbeslut.

Integriteten offras på skräckens altare, där terrorister gömmer sig bakom varje kolonn; och hotet avtar aldrig, nej, det växer för varje år som går.

Det blir dessutom en repa i lacken för frälsaren Obama, som när det verkligen hettar till visar sig vara en helt vanlig politruck, utan någon som helst känsla för de kärnvärden som skapade det fria västerländska samhället. Många liberala bloggare riktar stark kritik mot Obama som tidigare varit motståndare till avlyssning.

Den neokonservativa vinden blåser fortfarande starkt, det blir inget väderomslag än på många år, oavsett vem som vinner presidentvalet.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, avlyssning, integritet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.