USA, friheten och fånglägren


Medan fånglägret i Guantanomo Bay sakta avfolkas växer de amerikanska lägren i Irak och Afghanistan. Fångarna utsätts för tortyr och omänsklig behandling. Geneve-konventionen och de mänskliga rättigheterna åsidosätts i kriget mot terrorismen. Detta står att läsa i dagens SvD, med en uppmaning att inte blunda för orättvisorna och stoppa Sveriges samarbete med Nato i Afghanistan.

Ska man vara lite elak mot skribenten så bör man fråga sig om någon stormakt någonsin agerat värdigt mot sina fiender? Brott mot de mänskliga rättigheterna är väl snarare regel än undantag. Skillnaden är att USA agerar relativt öppet och ogenerat, samt att de har en stark tradition som bygger på demokrati, frihet, jämlikhet och broderskap. Så nog är det ett viktigt inlägg i debatten.

USA var en fri demokrati medan vi fortfarande hade kungar och envälde. Den unga nationens grundare var alla ättlingar till flyktingar från Europa, som lämnade den gamla världen för att slippa sina bojor. De skapade en modern konstitution där ingen kung, drottning, påve, tsar, kaiser, rikskansler, fuhrer, duce eller generalsekreterare skulle råda. Friheten och det egna ansvaret var heligt.

Tiderna har förändrats, Europa har lämnat sitt totalitära arv, med lite hjälp av det stora landet i väster. Vi har gjort upp med kungadömen, nazister, fascister och kommunister och håller ihärdigt på att bygga en ny europeisk identitet, men är långt ifrån färdiga.

Och nu när blott en stormakt finns på världskartan tar sakta historien en ny vändning. USA blir Europa – det gamla Europa – som de frihetsälskande nybyggarna hatade och lämnade bakom sig. Alla de gamla spökena, tvång, dogmatism, inskränkthet, militärism, överstatlighet syns tydligare på andra sidan Atlanten. En viktig skillnad är emellertid att amerikanerna kan välja sin tsar, kung eller påve – det kunde aldrig vi européer – vi får hoppas att de väljer rätt denna gång.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, Nato, guantanamo, fångläger, terrorism, historia


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.