USA är en FULLT fungerande demokrati


Nu när amerikanerna väljer en färgad man till president, vilket är historiskt på många sätt (det skulle t.ex aldrig kunna hända i Sverige) passar ändå vissa vänsterdebattörer att klaga på den amerikanska demokratin. Valsystemet anses vara krångligt, och valdeltagandet lågt.

60% valdeltagande ÄR BRA, med tanke på avståndet från t.ex Kalifornien till Washington DC. Det är samma sak som ett val i en EU-fråga för oss, där valdeltagandet inte brukar vara så värst högt. I valet till EU-parlamentet var röstdeltagandet 37,9%! I denna ödesdigra fråga, om huruvida EU ska gå mot en fullskalig union med gemensam grundlag eller ej. Nej, röstdeltagandet behöver inte vara en indikator på hur demokratiskt ett land är.

Avståndet till Bryssel eller Washington DC är långt och många bryr sig inte om saker som händer där borta. Det viktiga är interna val, till kommunfullmäktige, guvenör, eller andra viktiga samhällsposter – för i USA väljer man till ALLT.

Det som imponerar med USA är att man t.o.m väljer kandidaterna inom partierna – i Sverige blir de NOMINERADE internt. Snacka om demokrati…

Att det amerikanska valsystemet är krångligt beror på stora delar på att man väljer så många olika poster på en gång, det är en krånglighet som man kanske kan leva med, med tanke på den demokratiska effekten.

USA är kanske inte en fullt fungerande demokrati för en utopistisk paragrafryttare, men mycket mer demokratiskt än t.ex Sverige. De har dessutom en högsta domstol som kontroller att föreslagna lagar är förenliga med konstitutionen (jämför grundlagen) – i Sverige har vi inga sådana instanser. Politikerna kan klubba igenom nästan vad som helst, som t.ex FRA-lagen.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, USA, presidentvalet, Obama, USA-valet, demokrati, omröstning, val


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.