TV-licensen är en apparatskatt, den måste betalas oavsatt om du tittar på SVT eller ej. Även om du har en TV, som du blott använder till att titta på DVD-filmer så måste du betala ca 2000 kr om året. Licenssystemet är en föråldrad betalningsmodell som härrör från den tiden då vi blott hade två kanaler, och TV-apparaten inte kunde användas till något annat än att titta på Sveriges television.
Betalningsmodellen är felaktig och orättvis, de som inte tittar på SVT tvingas att betala ändå. Det har till och med föreslagits att alla som har dator ska betala licens, eftersom datorn kan användas till att titta på TV.
Om staten vill bedriva TV-verksamhet bör den antingen finansieras via reklam eller riktade licensavgifter. En annan variant är att omforma SVT så att utbudet uppfyller någon form av informativ, utbildande och kulturell funktion, därefter kan verksamheten eventuellt finansieras via skattesedeln, förslagsvis via kulturbudgeten.
Dagens SVT påminner alltför mycket om privata reklamfinasierade TV-kanaler, blott ett fåtal program odlar vår själ eller vårt intellekt. I enlighet med de senaste reformerna på SVT kommer ännu fler dokumentärer och samhällsprogram att försvinna i förmån för mer lättviktiga underhållningsprogram.
Årligen tvingas vi betala ca 2000 kr och bjuds oftast på medelmåttiga program, som de privata kanalerna erbjuder kostnadsfritt. Ett osannolikt erbjudande vi inte kan tacka nej till.
—
Andra bloggar om: samhälle, TV, TV-licens, SVT, media, intressant