Systembolagets skräckpropaganda


Är det meningen att statliga bolag ska driva politiska kampanjer? Systembolaget sprider propaganda för sin fortsatta existens. Om systembolaget avskaffades skulle det leda till ett antal nackdelar för landet, är budskapet, ökad sjukfrånvaro, misshandel etc. Vanliga butiker skulle ha sämre ålderskontroller, tror forskarna som levererat rapporten. Och att urvalet skulle bli sämre, som om det skulle spela någon roll?

Enl egna förfrågningar på systembolaget är det ett fåtal märken som säljer, framför allt ett antal ölsorter och bag-in-box-viner. Systembolagets gigantiska utbud nyttjas av ett fåtal. Varför inte låta privata entusiaster sköta den verksamheten istället, med små engagerade specialbutiker? Om det finns en efterfrågan så kommer det att finnas butiker.

Forskarna tror också att alkoholkonsumtionen skulle öka med 30% om monopolet avvecklades. Möjligen kommer statistiken att synliggöras, eftersom mycket av dagens spritinköp är dold, men en dylik ökning har jag personligen svårt att tro på.

Systembolaget målar upp ett skräckscenario, men de verkar inte ta hänsyn till ändrade alkoholvanor och andra mjuka värden. Vi kan knappast bortse ifrån att medelsvensson lagt spritflaskan på hyllan i förmån för öl och vin.

Jag kommer ihåg från min egen uppväxt att alkoholvanorna mer liknade de ryska. Folk drack ren sprit i snapsglas, till flaskan var slut. Detta brukade förbrylla min far, vars alkoholvanor var mer kontinentala, dvs några glas vin på helger och blandade drinkar på fester.

Det är knappast alkoholmonopolets pekpinnar som uppfostrat svenskarna, nej, det är resor, globalisering och vidgade vyer. Inställningen till alkohol är annorlunda än för 50 eller 100 år sedan. Min övertygelse är att det egna ansvaret är det bästa vapnet i kampen mot dålig alkoholkultur, att hela tiden skjuta över sina misslyckanden på andra, sin partner, vänner, stat, kommun, socialtjänst, systembolaget etc etc är ett flyktbeteende, en flykt undan verkligheten.

Jag kan förstå att systembolaget vill slåss för sin fortsatta existens, men ska ett statligt bolag bilda opinion? Och försöka påverka din och min uppfattning, för att främja sin egen verksamhet? Att hävda att alkoholkonsumtionen skulle gå upp med 30% utan monopolet känns som ren skräckpropaganda.

Värt att notera är att i riksdagen är moderaterna det enda parti som förespråkat avveckling.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om politik, samhälle, sprit, alkohol, systembolaget, alkoholmonopolet


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.