Stormakter 2050


Stormakter 2050 1

Det som händer idag i Ukraina betraktas av somliga som en större omdaning av maktstrukturerna i världen. De ogenomtänkta sanktionerna mot Ryssland har istället blottlagt de Amerikanska imperiets svagheter, och vi ser en ekonomisk kris i väst, medan ryssarna verkar klara sig oförskämt bra. Dollarn håller dessutom på att förlora sin roll som världsvaluta. Om utvecklingen fortsätter, hur kommer världen att se ut om 20-30 år?

Euroasiska konfederationen

Putins gamla dröm från 1990-talet om en frihandelszon från Lissabon till Vladivostok blev till slut verklighet. Efter en urartad gränsdispyt vid Alaska sänkte ryssarna en hel hangarfartygskonvoj med några överljudsrobotar. Plötsligt insåg världen att den amerikanska militära överlägsenheten mest var en dyr fasad. När Tyskland och Ryssland sedermera började samarbeta, och kombinationen av tysk ingenjörskonst och ryska naturresurser ledde till storslagen ekonomisk utveckling, då ville förstås de övriga europeiska länderna vara med och dela på framgångarna. EU var redan avvecklat, och ett nytt lösare samarbete utvecklades i form av en konfederation.

Nordamerikanska unionen

Efter nederlaget mot Ryssland och förlusten av Alaska vände sig amerikanerna inåt, och började ta itu med sina inhemska problem. Efter mängder av utbrytningsförsök och annalkande inbördeskrig enades delstaterna slutligen i en union, med starkt egenstyre, och svagare centralmakt i Washington. Och efter en lång tid av stagnation är man tillbaka på banan.

Kina

Det kinesiska undret är på tillbakagång. Visserligen har man annekterat Mongoliet och skaffat sig kolonier i Afrika, men ekonomin och innovationstakten är inte lika stark som förr om åren.

Japanska kejsardömet

När amerikanerna drog sig tillbaka så lovade Japan militär hjälp till det återförenade Korea, Filippinerna och Indonesien gentemot Kina. Försvarsförbundet utvecklades sedermera till ett veritabelt imperium, där japanerna styr med stark hand. Och de står för en stor del av den tekniska utvecklingen i världen.

Indiska alliansen

Den Indiska alliansen skapades som ett motmedel mot kinesisk och japansk imperialism. Indien och dess allierade är numera en ekonomisk stormakt, och samhället är känt för öppenhet och tolerans.

Persiska imperiet

Efter USA:s tillbakadragande från världsscenen låg Mellanöstern öppet för en stark erövrande nation, och perserna tog sin chans. Genom allianser och erövringar dominerar de numera regionen.

Turkiska unionen

Trots sin till synes starka militärmakt har turkarna ofta haft problem med ekonomin, vilket hindrat dem från att bli en verklig stormakt. Trängda av européer och perser vände sig Turkiet istället österut, mot de andra turkisktalande folken och bildade en union med dem. Man är numera en viktig bricka i handeln mellan Väst och Öst.

Brasilianska samväldet

Jättelandet Brasilien kom snart att dominera större delen av Sydamerika och ingick i en union med sina grannländer. Efter USA:s tillbakagång utgör samväldet den ekonomiska motorn i Amerika.


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.