Skuld, skuld, skuld


Vi lever alla i ett gigantiskt skuldberg. De flesta av oss måste låna för att leva, köpa hus, bostadsrätt, möbler, hemelektronik etc. Och våra politiker gör detsamma, våra länder befinner sig i ett intrikat skuldförhållande till varandra.

Sydeuropa är skyldigt Nordeuropa enorma belopp, och Amerika och hela Västvärlden är skyldiga kineserna ännu mer – och allt beror på att bytesbalansen är skev, manipulerad eller urspårad.

Kommer våra barn och barnbarnsbarn att bli skuldsatta upp över öronen i en evig skuldfälla? Exploderar nästa finanskris innan sommaren är slut, och våra politiker inser att de inget kan göra? Hamnar vi i den djupaste av depressioner?

Ja det är många olyckskorpar som kraxar därute nu.

Min absoluta vilda och ovetenskapliga gissning är att skulden en dag regleras – men inte som vi tror med stenhård åtsramningspolitik i generationer – utan snarare en variant där Nordeuropa och Kina drar det sämsta kortet. De får helt enkelt inga pengar. Lånen avskrivs. Annuleras. Betalas ej.

En skuld eller fodran är ju egentligen bara värd något om den kan betalas tillbaka, och om så inte är fallet, ja då är den inte värd ett dyft.

Miljarders, miljarders, miljarders ingenting…


Prenumerera

Sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.