Sanningen är det väsentliga


New York Times är fintidningarnas globala idol. Det är den här publikationen som DN:s journalister mäter sig emot. Och det skrivs inte mycket i den korrekta foträta världen utan att det tidigare nämnts och bedömts i New York Times. Så, låt oss ta en titt på fintidningens framsida en vacker dag i slutet av coronaåret 2020.

Sanningen är det väsentliga 1

Det första vi ser är en egentillverkad annonsbanner längst upp, som berättar att sanningen är essentiell. Man undrar varför något sådant behövs? Men strunt samma, låt oss gå vidare.

Vi kan läsa en analys om Trumps sista dagar av vrede och förnekelse. Och även att vi haft ett rekordhögt valdeltagande i presidentvalet på grund av förenklade regler i samband med coronaviruset. Samt ytterligare nyheter om Trump, att han fokuserar på sitt eget missnöje. Och slutligen funderar man på varför så många amerikaner ifrågasätter valresultatet?

Den som är lite insatt i amerikansk politik börjar dra på smilbanden, man tror ju inte det här är sant. Det görs inte längre några försök att dölja den förmätna och uppsvullna aktivismen. Det finns något barnsligt över det hela, som en skoltidning där eleverna inte riktigt fått ordentliga instruktioner av läraren. Eller ett grupparbete som gått snett.

Den här redaktionen hatar Trump. De bryr sig inte om hur många rapporter om valfusk som kommer in. De är blinda för allt annat än den egna vindlande stigen som bär käpprätt åt helvete. Det tror per automatik att 2020-års presidentval gick rätt till. Trots att man under flera år tjatat om rysk iblandning och manipulation i det förra valet. Den här gången är det annorlunda, oklart varför. Och det enormt höga valdeltagandet förklaras genom ökade möjligheter till poströstning. Att valet inte är avgjort förrän dispyterna är avklarade och elektorerna samlas och röstar om någon vecka, det verkar inte heller så viktigt. Inte heller att den sittande presidenten fortfarande drar enorma åhörarskaror. Att många amerikaner ser honom som en befriare, och kanske det enda hoppet i en övrigt rutten politisk miljö. Det finns inga ansatser att rapportera med klar och tydlig stämma, och låta läsaren dra sina egna slutsatser. Paketet är redan klart, här köper du dina åsikter. Skvaller och strunt för de ängsliga och bekväma, serverat från åsikternas snabbmatställe. Hastigt upptinat, värdelösa råvaror, snabbt tillagat av bedagade kockar.

Ingenting är egentligen viktigt. Förutom hatet mot Trump.

Och att det är sanningen som förmedlas, ja, det kan vi ju läsa längst upp. Ifall någon känner sig lite osäker.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag