Personal på Wild´n Fresh – bilda ett eget fackförbund!


Omständigheterna kring restaurangen Wild´n Fresh i Göteborg, vars ägarinna inte skrivit på fackliga kollektivavtal, blir ett sorgligt exempel på hur välvilja kan urarta. Fackföreningarna, som förr om åren hjälpte arbetarna till skäliga löner och avtal har blivit rigida och maktfullkomliga. Även om en arbetsgivare erbjuder högre löner än avtalen medger, ska de skrivas under. Att personalen inte verkar särskilt intresserad tas inte heller med i argumenteringen. Givetvis borde facket haft de anställda på sin sida, annars faller det hela platt. Facket är till för arbetarna, inte tvärt om. Huruvida Wild´n Fresh erbjuder högre löner än snittet är emellertid ifrågasatt. Å andra sidan kostar det en hel att ansluta sig till kollektivavtalen, något som också påverkar de anställdas löner. Enl uppgift tjänar de anställda 97 kr/h medan den avtalsenliga lönen är 87 kr/h, ägarinnan tar ut 40 kr/h.

En av uppsidorna med de starka svenska fackföreningarna anses vara att få konflikter går till arbetsdomstolen, de flesta löses genom fackliga överläggningar. I många andra länder är situationen den omvända, mängder av tvister går vidare till arbetsdomstolar och löses där. En kritisk person bör fundera över hur det står till med rättssäkerheten på arbetsmarknaden när tvister löses genom fackliga överläggningar? Hotas det med blockad även där?

Hur är läget i klasskampen egentligen när restaurang-ägarinnan, som tjänar dåligt och som dessutom själv är arbetare, hindras att bedriva sin verksamhet? Restaurangen är satt i blockad, och snart ska hela saluhallen bojkottas genom utebliven sophämtning. Här drabbas givetvis tredje part, och det hela kan svälla till en manifestation, som ytterst måhända riktar sig mot den nya borgerliga regeringen.

Problemet med klasskampsretoriken är att det enbart utmålas ett offer: arbetaren. I verkligheten är det så att arbetare och arbetsgivare står i ett symbiosförhållande till varandra. Om en anställd inte kommer till jobbet en vacker dag uppstår problem. Arbetsgivaren bistår med lönen, arbetstagaren med arbetet. Om endera parten upphör med sina åtaganden falerar verksamheten, framförallt för ett litet företag i en konkurrensutsatt, arbetsintensiv bransch där det dessutom är svårt att rekrytera duktig personal.

Snart är det avtalstider, under våren 2007 ska fackförbunden dela kakan med kapitalet. Vi får kanske se Wild´n Fresh-cirkusen som en maktdemonstration. Frågan är om inte spektaklet gett facket dålig publicitet? Att jaga en hårt arbetande småföretagare som tjänar 40 kr/h sprider dålig stämning. Högerblocket ställer sig som vanligt på arbetsgivarens sida, medan vänstern stödjer facket. Alla, mig själv inkluderad, hittar finfina argument för endera sidan i konflikten.

Det finns emellertid en lösning – som samtidigt utmanar våra invanda begrepp – att personalen på Wild´n Fresh bildar ett eget fackförbund.

Intressant.se. Andra bloggar om: samhälle, politik, facket, fackföreningar, Wild´n Fresh


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: