Parallell valuta i Italien


Italien tar nu allt mer öppet strid mot EU. De unionsskeptiska partierna vann stort i valet, och landets starke man Matteo Salvini räds inte Bryssel.

Tanken är att lansera en parallell valuta till euron. Italienarna har påbörjat ett finansiellt uppror mot unionen, och de ignorerar de finansiella lagar och regleringar som ålagts dem.

Det är inte lätt för EU-politikerna. Som om det inte räckte med britterna och Brexit, Orban i Ungern, polackerna, migrationskrisen och den eviga finanskrisen i Grekland. Nu gör en av unionens kärnländer uppror.

För att komma ur rävsaxen, som euron visade sig vara så krävs det en egen valuta, som representerar det egna landets ekonomi, och som tillika styrs av den egna centralbanken. Hade Grekland haft en egen valuta så hade de varit ute ur krisen för länge sedan, detsamma gäller även Spanien, Portugal m fl.

Och Cypern som råkade ut för en s k hårklippning i samband med krisen 2013, de hade nog önskat att de hade en egen valuta då. Istället för att tvingas beslagta medborgarnas pengar (från de som hade mer på sina konton än bankgarantin) för att rädda bankerna.

Detta vill italienarna inte råka ut för. De är tillika världen 9:e starkaste ekonomi, och de kommer inte att låta sig mobbas till lydnad. Sagan om EU:s nedgång och fall fortsätter.


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag