Nej Björklund, du är inte liberal – och inte ni andra heller!


En ren ordningsfråga.

Jan Björklund, folkpartiets ledare inledde sitt sluttal på SVT slutdebatt med orden – jag är liberal. Vilket egentligen är rent skitsnack, eller helgerån, sacreliege – kalla det vad du vill;  folkpartiet är nämligen inte liberaler.

Riktiga liberaler ser den självägande, autonoma, fria, kreativa människan. Det gör inte fp. Och inte några andra riksdagspartier heller. Den människosynen är helt överkörd i dagens politiska system.

Vi alla i Sverige betalar närmare 50% i total skatt. När staten nästan tar MER än du själv av DIN lön – då börjar det likna konfiskering, eller ren stöld för att tala klarspråk.

Är det liberalt?

Under mandatperioden har man röstat igen den så kallade FRA-lagen som tillåter en myndighet att djuptråla internet. Men i och med att informationsinhämtning, nöjen, bankärenden, brevväxling, sociala kontakter etc flyttat ut till internet – så kan numera statsmakten i praktiken kartlägga vårt liv och leverne.

Är det liberalt?

Att vara företagare innebär risker. Du lånar pengar från banken för att förverkliga din idé. Dina anställda tar inga risker, de får sin lön varje månad. Du själv däremot riskerar att hamna i en livslång skuld om idén misslyckas.

Vänstern har duperat samhället i tron att företagarna (som i själva verket skapar arbetstillfällena) är de som suger ut befolkningen. Det är 1900-talets största lögn. Men många har än idag en misstro mot vinster och kapitalägande – som om det vore något fult och äckligt.

Vinster är helt normalt. När man sår så vill man skörda. Det är inte konstigare än så. Ändå, ställer folkpartiet upp på den tungt reglerade svenska arbetsmarknadsmodellen?

Är det liberalt?

Det lagstiftas även i sängkammaren. Om du haft tillfällig sex mot ersättning då kan du hamna i fängelse. Fastän akten genomförts under största möjliga överenskommelse, så spelar det ingen roll. Även brott utan offer straffas. Sexköpslagen är blott ett exempel på hur juridiken chanserar.

Är det liberalt?

Kanske ska jag inte bara svartmåla Jan Björklund, alla Sveriges s.k. liberala partier har fel på kompassen. Egentligen är ni inte värda min röst alls, överhuvudtaget. Ni borde läsa Bastiat, Hayek, Mill, Rand, Nozick eller vad som helst.

Svensk liberalism lider av djup marxistisk smitta, de kan knappt skilja på rättigheten att få bli lämnad i fred – från den glassiga känslan av att bli försörjd skattevägen (av någon som vill bli lämnad i fred). Betänkt detta i några sekunder alt. minuter.

Men det gäller att dra sitt strå till stacken. Jag kommer (förmodligen) att rösta på det av allianspartierna som har flest riktiga liberaler på valsedlarna. Och i dagens politiska klimat så kanske det ÄNDÅ blir Jan Björklunds parti. Vem vet? Och det säger mer om den svenska obefintliga liberalismen än om folkpartiets liberalism. Men det har vi ju alla fattat vid det här laget.

Lycka till i den demokratiska processen. Rösta, och rösta rätt.

Intressant? Läs även andra bloggares åsikter om samhälle, politik, folkpartiet, Jan Björklund, liberalism, liberal, libertarianism, libertarian


Missa inget!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag.