Miljö

Skräp, avfall och nedsmutsning

Sverige ligger långt framme vad gäller sophantering och återvinningsteknik. De mesta återvinns eller förbränns under kontrollerade former i värmeverk. Det var länge sedan vi dumpade vårt skräp i så kallade soptippar, där avfallet ibland kunde brinna dag och natt, och stanken bredde ut sig över grannskapet. Tippar däremot är fortfarande vanligt förekommande i andra länder, särskilt utanför Europa. Om vårt   …  

Värmen, förgängligheten, och plast som blir till damm

Jag bor i ett land där det är hett om somrarna med hög luftfuktighet. Det innebär att många produkter har en kortare livslängd, särskilt saker tillverkat av plast. För att ta ett exempel, det är inte ovanligt att det inre dörrhandtaget på bilar går av, då värmen utmattar plasten och får den att svikta; det gäller även luckor, reglage, lister   …  

Plastpåseriet

Flera västländer har numera förbjudit plastpåsar, ja, de är egentligen inte förbjudna, utan blott i vissa specifika sammanhang. Det är inte tillåtet att sälja dem över disk, med avsikten att packa varor i dem för hemtransport. Det är inte heller tillåtet att använda s.k ekologiska plastpåsar som är tillverkade av andra material. Fast ordinära plastpåsar kan fortfarande säljas i rullar,   …  

Vintern kommer. Blir svenskarna klimatflyktingar under nästa årtusende?

Vår nuvarande geologiska epok kallas för Holocen, och den påbörjades för ca 11,700 år sedan. Holocen är en interglacial, dvs en värmeperiod mellan istiderna. Epoken har redan haft sin maximala utsträckning, vilket inträffade någon gång under bronsåldern, och nu kommer det gradvis att bli kallare, tills inlandsisen åter täcker Norden och Tyskland ända ner till Schweiz. Det här tar förstås   …  

Klimathysterin tar fokus från verkliga samhällsproblem; folk bryr sig mer om sugrör och plastpåsar från kinesiska floder, än vad som händer i grannskapet

Sverige tillhör de länder som har lägst utsläpp av miljöföroreningar. Dessutom återvinner vi 99,2 % av allt avfall.  Vi är inte ens med i matchen vid en jämförelse med Kina, Indien, USA osv. Det spelar ingen som helst roll att du tar cykeln till jobbet. Eller att du skippar plastpåsen i livsmedelsaffären. Eller att du betalar skyhög bensinskatt. Och mycket   …  

Atomåldern som tog slut

Ända fram till 1970-talet var vi västerlänningar utvecklingsoptimister och framstegsvänliga. Många drömde om att snart ha en svävande bil i garaget, och att erövra rymden och bygga kolonier på planeterna i solsystemet. Det låter lite infantilt idag, men då framstod allt som möjligt. Det fanns inget som kunde hejda människans framfart. Redan på 1960-talet så löste vi energiproblemen med hjälp   …  

När vänsteraktivismen blir systemkritisk

Vi återupplever den bysantinska eran; himlen förmörkas, pesten härjar, barbarerna står vid gränserna, ledarskapet lever i sin egen värld, och låter meddela att skatterna ska fördubblas, medan kejsaren inviger sin nya gyllene bro. Dagens pest är ett influensavirus vid namn corona (krona på latin), eftersom dess runda form och omkringliggande utskott påminner om en kungakrona. Viruset sprids snabbt och har   …  

Kommer skattehöjningar att rädda oss från klimatkatastrof?

Skattehöjningar är politikernas mirakelmedicin, oavsett om det rör sig om klimathotet eller andra problemområden. Statskassan sväller ständigt, samtidigt som man struntar i grundläggande funktioner, som rättssäkerhet, skola, vård och infrastruktur. Medborgarna borde ha synat bluffen vid det här laget. Det blir inte bättre, oavsett hur mycket vi betalar. Pengarna går upp i rök. De slösas bort. Politikernas respekt för medborgarnas   …  

Överallt, det ständigt närvarande klimathotet

Man kan inte längre öppna en dagstidning utan att bli påmind om att nu är det bråttom att göra någonting. Snart är det försent, snart smälter isarna och snart stiger haven, jorden blir obeboelig, öde och karg. Däremot är det svårt att hitta vetenskapliga bevis på att det verkligen är så allvarligt. De temperaturskillnader och havsstigningar som hittills uppmätts är   …  

Hur mäter vi klimatet?

För att överhuvudtaget förstå klimatet så bör vi först betrakta vår egen geologiska tidsålder, holocen, som är en interglacial, dvs en värmeperiod i en större istid. Under istidens kallaste fas ligger Nordeuropa och Storbritannien under is samt även glaciärer över Alperna. Vår värmeperiod har pågått i över 10,000 år, vilket ungefär är den tid som de brukar vara. Med andra   …  

Naturen är inte vår vän

Naturen vill att vi ska bli tandlösa och dö när vi är 50 år. Naturen har otaliga bakterier, virus, kvalster, insekter, skadedjur som den skickar på oss. Den hemsöker oss med årstidens växlingar, kyla, regn, hagel, storm och snö. Naturen skonar oss inte. Det finns blott en handfull platser i världen människan skulle utstå utan tak över huvudet och uppvärmning.   …