Kommunen och civilsamhället


Häromdagen när jag körde förbi en närbelägen park såg jag att det gick omkring några personer där och såg allmänt sysslolösa ut. De flesta skulle nog dra slutsatsen att någon slags ljusskygg verksamhet höll på att etableras.

Jag tänkte inte mer på saken, förrän idag, då plötsligt kommunen skickat ut sin trädgårdsmästaravdelning för att klippa ner buskar och träd i parken.

Lövverket hade blivit vildvuxet, och det var dags att ansa lite, så att det blev ljusare och mer öppet. Därefter  var de skumma personerna borta, tillsammans med mörkret och dunklet.

Det må vara ett sammanträffande, eller ej. Men det funkar så här i Limassol (på Cypern där jag bor), att man kan göra en anmälan till kommunen när träd eller buskar på allmän mark blivit alltför vildvuxna. Det är ungefär en till två månaders väntetid, sedan kommer trädgårdspatrullen och klipper och ansar. De har tillgång till kranbilar och proffsiga verktyg, det går snabbt och det blir snyggt.

Jag antar att den där kön – innan klipparna skickas ut – bestäms av någon på kommunkontoret. Och denne någon är förmodligen väl medveten om vad som händer runtomkring i staden, och det görs givetvis prioriteringar.

Vanligtvis brukar man stämpla länderna i södern som bananrepubliker, men saker och ting verkar vara på väg att ändras, det kan vara så att bananerna är på väg norrut…


Följ oss
Sammanfattning av veckans artiklar till din inbox varje måndag