Kommer 2015 att börja med en ny eurokris?


Regeringskrisen i Grekland bådar inte gott. Nyvalet kommer att resultera i en ommöblering i parlamentet och fler EU-kritiska partier kommer förmodligen att få mer makt. Exempelvis Syriza som vill omförhandla landets stora lån.

Det här kan få konsekvenser för hela eurozonen då Grekland anses vara själva pluggen som kan få allt badvatten att rinna ut. Om saker går åt skogen i Grekland så kanske landet tvingas lämna valutasamarbetet, och då kan hela systemet kollapsa, eftersom fler skuldsatta länder beräknas följa efter. Så ser skräckscenariot ut för EU-adeln, som gärna vill hålla ihop unionen till varje pris.

Själv tror jag att valutasamarbetet överlever ett tag till. Det blir förmodligen Storbritannien som lämnar samarbetet först, stärkta av sin nya roll som världens femte största ekonomi, då de gick förbi Frankrike i år. Om Storbritannien lämnar in kommer även den forna kolonin Cypern att följa efter, även de stärkta i sina ambitioner fast av andra skäl, de nya gasfyndigheterna i området. Britterna kommer att lansera ett nytt politiskt momentum, precis som Thatcher gjorde på sin tid, fast idag stavas fenomenet Nigel Farrage.

Grekland kommer nog att vara med i EU till slutet. Så länge man kan vara med och låna miljarder, varefter man skriver av lånen är givetvis en förträfflig affärsidé. Vem vill missa såna chanser?


Prenumerera på Fulvius nyhetsbrev!

En sammanfattning av veckans artiklar skickas till din inkorg, varje måndag. Enkelt att avsluta. Skriv in din E-postadress nedan: